NCERT Solutions for Class 9 Math Chapter 8 - Quadrilaterals

Question 1:

The angles of a quadrilateral are in the ratio 3 : 5 : 9 : 13. Find all angles of the quadrilateral.

Answer:

The angles of a quadrilateral are in the ratio
3 : 5 : 9 : 13.
So, ∠A = 3x
∠B = 5x
∠C = 9x
∠D = 13x
where x is a positive constant.
Now, ∠A + ∠B + ∠C + ∠D = 360 °
[Angle sum property of a quadrilateral]
⇒ 3x + 5x + 9x + 13x = 360 °
⇒ 30x = 360 °

⇒ x = 12 °
Now,
∠A = 3x ⇒ ∠A = 3 × 12 ° = 36 °
∠B = 5x ⇒ ∠B = 5 × 12 ° = 60 °
∠C = 9x ⇒ ∠C = 9 × 12 ° = 108 °
and ∠D = 13x ⇒ ∠D = 13 × 12 ° = 156 °
Hence, angles of given quadrilateral are 36 ° , 60 ° , 108 ° and 156 ° respectively.

Question 2:

If the diagonals of a parallelogram are equal, show that it is a rectangle.

Answer:

Given: ABCD is a gm with diagonal AC
= diagonal BD
To prove: ABCD is a rectangle.

Proof: In ∆ s ABC and ABD, we have
AB = AB ... (Common side)
AC = BD (Given)
and AD = BC (Opp. sides of a II gm)
∴ ∆ ABC ≅ ∆ BAD
(By SSS congruence rule)
⇒ ∠DAB = ∠CBA ...(i)
(Property of congruency)
But ∠DAB + ∠CBA = 180 ° ...(ii)
[ ∵ AD II BC and AB cuts them, the sum of the
int. ∠s on the same side of transversal is 180 ° .]
From (i) and (ii), we get:
∠DAB = ∠CBA = 90 °
Hence, ABCD is a rectangle.
[ ∵ If one angle of II gm is 90 ° , it is a rectangle.]
[Hence Proved]

Question 3:

Show that if diagonals of a quadrilateral bisect each other at right angles, then it is a rhombus.

Answer:

Let ABCD be a rhombus.
Let its diagonal AC and BD bisect each other at right angle at point O.

∴ OA = OC, OB = OD
and ∠AOB = ∠BOC = ∠COD
= ∠AOD = 90 °
We have to prove that ABCD is a rhombus.
In ∆ AOD and ∆ BOC,
OA = OC (Given)
∠AOD = ∠BOC (Each = 90 ° ) (Given)
OD = OB (Given)
∴ ∆ AOD ≅ ∆ COB
(SAS criteria of congruency)
So, AD = CB ...(i)
(Corresponding parts of congruent triangles)
In ∆ AOB and ∆ COD,
OA = OC (Given)
∠AOB = ∠COD (Each = 90 ° ) (Given)
OB = OD (Given)
∴ ∆ AOB ≅ ∆ COD
(SAS criteria of congruency)
So, AB = CD (Corresponding part of
congruent triangles) ...(ii)
Now in ∆ AOB and ∆ BOC,
AO = OC (Given)
∠AOB = ∠BOC
(each = 90 ° ) (Given)
OB = OB (Common)
∴ ∆ AOB ≅ ∆ BOC
(SAS criteria of congruency)
So, AB = BC ...(iii)
(Corresponding parts of congruent triangles)
From (i), (ii) and (iii), we get
AD = BC = CD = AB
So, in addition to given conditions that the diagonals of a quadrilateral bisect each other at right angle; we also have all its sides equal. Hence, quadrilateral satisfies all the conditions to be a rhombus. Therefore given quadrilateral is a rhombus.

Question 4:

Show that the diagonals of a square are equal and bisect each other at right angles.

Answer:

Given: ABCD is a square. AC and BD are its diagonals bisect each other at point O.
To prove: (i) AC = BD, (ii) AC ⊥ BD at point O.


<img height="218" src= "images/MBD_SR_METH_G9_img_300.jpg" width="360"> Proof: In ∆ s ABC and BAD,
AB = AB (Common side)
∠ABC = ∠BAD (Each 90 ° )
BC = AD (Sides of a square)
∴ ∆ ABC ≅ ∆ BAD [SAS congruence rule]
⇒ AC = BD (c.p.c.t.)
Hence, part (i) is proved.
In ∆ s AOB and AOD,
AO = AO (Common sides)
AB = AD (Sides of a square)
OB = OD
(Diagonals of a square bisect each other)
∴ ∆ AOB ≅ ∆ AOD (SSS congruence rule)
∴ ∠AOB = ∠AOD (c.p.c.t.)
But ∠AOB + ∠AOD = 180 ° (Linear pair angles)
∴ ∠AOB = ∠AOD = 90 °
i.e. OA ⊥ BD or AC ⊥ BD.
Hence, part (ii) is proved.

Question 5:

Show that if the diagonals of a quadrilateral are equal and bisect each other at right angles, then it is a square.

Answer:

Let ABCD be a quadrilateral in which equal diagonals AC and BD bisect each other at right angle at point O.
We have
AC = BD
OA = OC ...(i)
and OB = OD ...(ii)

AC = BD
⇒ OA + OC = OB + OD
⇒ OC + OC = OB + OB [Using (i) and (ii)]
⇒ 2OC = 2OB
⇒ OC = OB ...(iii)
From (i), (ii) and (iii), we get:
OA = OB = OC = OD ...(iv)
Now in ∆ AOB and COD,
OA = OD [Shown in part (iv)]
∠AOB = ∠COD
[Vertically opposite angles]
OB = OC [Shown in part (iv)]
∴ ∆ AOB ≅ ∆ DOC
[SAS criteria of congruency]
So AB = DC (c.p.c.t) ...(v)
Similarly, ∆ BOC ≅ ∆ AOD
[SAS criteria of congruency]
So, BC = AD (c.p.c.t) ...(vi)
(v) and (vi) implies that opposite sides of
quadrilateral ABCD are equal.
Hence, ABCD is a parallelogram.
Now in ∆ ABC and ∆ BAD,
AB = BA [Common side]
BC = AD [Proved in part (vi)]
AC = BD (Given)
∴ ∆ ABC ≅ ∆ BAD
[SSS criteria of congruency]
So, ∠ABC = ∠BAD (c.p.c.t) ...(vii)
But ∠ABC + ∠BAD = 180 ° ...(viii)
[ ∵ ABCD is a parallelogram (Proved above)]
∴ AD || BC and AB as a transversal
⇒ ∠ABC + ∠ABC = 180 ° [Using (vii) in (viii)]
⇒ 2 ∠ABC = 180 °
⇒ ∠ABC = 90 °
∴ ∠ABC = ∠BAD = 90 ° ...(ix)
Opposite angles of a parallelogram are equal
But ∠ABC = 90 ° and ∠BAD = 90 °
∴ ∠ABC = ∠ADC = 90 ° ...(x)
and ∠BAD = ∠BCD = 90 ° ...(xi)
We observe that
∠ABC = ∠ADC = ∠BAD
= ∠BCD = 90 ° ...(xii)
Now in ∆ AOB and ∆ BOC
OA = OC (given)
∠AOB = ∠BOC [each 90 ° (given)]
OB = OB (Common)
∴ ∆ AOB ≅ ∆ COB
(SAS rule of congruency)
So, AB = BC ...(xiii)
From (v), (vi) and (xiii), we get:
AB = BC = CD = AD ...(xiv)
Using (xii) and (xiv);
Now we have the quadrilateral whose equal diagonals bisect each other at right angle.
Also sides are equal making an angle of 90 ° with each other.
Hence, given quadrilateral satisfy all conditions to be a square.

Question 6:

Diagonal AC of a parallelogram ABCD bisects ∠A (see fig.). Show that
(i) It bisects ∠C also
(ii) ABCD is a rhombus.

Answer:

It is given that diagonal AC bisects ∠A of the || gm ABCD.
To prove: AC bisects ∠C
Proof: Since AB DC and AC intersects them
∴ ∠1 = ∠3 (Alternate angles) ...(a)
Similarly, ∠2 = ∠4 ...(b)
But ∠1 = ∠2 ( ∵ AC bisects ∠A) ...(c)
∠3 = ∠4 [Using (a), (b) and (c)]
Thus, AC bisects ∠C.

Question 7:

ABCD is a rhombus. Show that the diagonal AC bisects ∠A as well as ∠C and diagonal BD bisects ∠B as well as ∠D.

Answer:

ABCD is a rhombus.
∴ AB = BC = CD = AD
Let O be the point of bisection of diagonals.
∴ OA = OC and OB = OD
In ∆ AOB and ∆ AOD,
OA = OA (Common)
AB = AD[Equal sides of rhombus]
OB = OD
[Diagonals of rhombus bisect each other]

∴ ∆ AOB ≅ ∆ AOD
[SSS criteria of congruency]
So, ∠OAD = ∠OAB
(Corresponding parts of congruent triangles)
⇒ OA bisects ∠A ....(i)
Similarly, ∆ BOC ≅ ∆ DOC
(SSS criteria of congruency)
So; ∠OCB = ∠OCD [c.p.c.t]
⇒ OC bisects ∠C ...(ii)
From (i) and (ii), we can say that diagonal AC
bisects ∠A and ∠C.
Now in ∆ AOB and ∆ BOC,
OB = OB (Common)
AB = BC [Equal sides of rhombus]
OA = OC
[ ∵ Diagonals of rhombus bisect each other]
∴ ∆ AOB ≅ ∆ COB
[SSS criteria of congruency]
So, ∠OBA = ∠OBC (c.p.c.t)
⇒ OB bisects ∠B ...(iii)
Similarly, ∆ AOD ≅ ∆ COD [SSS congruency]
⇒ ∠ODA = ∠ODC (c.p.c.t.)
From (iii) and (iv) we can say that diagonal BD bisects ∠B and ∠D.

Question 8:

ABCD is a rectangle in which diagonal AC bisects ∠A as well as ∠C. Show that:
ABCD is a square

Answer:

ABCD is a rectangle
∴ AB = DC ...(a)
and BC = AD

Also each angle; ∠A = ∠B = ∠C = ∠D = 90 °
In ∆ ABC and ∆ ADC,
∠1 = ∠2
and ∠3 = ∠4
[ ∵ AC bisects ∠A and ∠C (given)]
AC = AC (Common)
∴ ∆ ABC ≅ ∆ ADC
(ASA criteria of congruency)
So, AB = AD ...(b)
From (a) and (b), we get:
AB = BC = AD = DC
It implies that all sides of a rectangle are
equal.
Hence, it is a square.

Question 9:

ABCD is a rectangle in which diagonal AC bisects ∠A as well as ∠C. Show that:
Diagonal BD bisects both ∠B as well as ∠D.

Answer:

ABCD is a rectangle
∴ AB = DC ...(a)
and BC = AD

Also each angle; ∠A = ∠B = ∠C = ∠D = 90 °
In ∆ ABD and ∆ BDC

AB = BC [ ∵ Rectangle ABCD is a square proved in part (i)]
AD = DC
(proved in part (i) as ABCD is a square)
BD = BD (Common)
∴ ∆ ABD ≅ ∆ CBD
(SSS criteria of congruency)
So, ∠ABD = ∠CBD (c.p.c.t.) ...(c)
and ∠ADB = ∠CDB (c.p.c.t.) ...(d)
(c) and (d) implies that diagonal BD bisects
both ∠B and ∠D.

Question 10:

In parallelogram ABCD, two points P and Q are taken on diagonal BD such that DP = BQ (see fig.). Show that

∆ APD ≅ ∆ CQB

Answer:

In ∆ APD and ∆ CQB,
DP = BQ (given)
∠ADP = ∠QBC
[ ∵ In parallelogram ABCD,
AD BC; BD being a transversal.
∴ ∠ADB = ∠DBC (alternate angles)
So;∠ADP = ∠QBC]
AD = CB [ ∵ Opposite sides of parallelogram are equal]
∴ ∆ APD ≅ ∆ CQB (SAS criteria of congruency)

Question 11:

In parallelogram ABCD, two points P and Q are taken on diagonal BD such that DP = BQ (see fig.). Show that

AP = CQ

Answer:

So; AP = CQ (Corresponding parts of congruent triangles)

Question 12:

In parallelogram ABCD, two points P and Q are taken on diagonal BD such that DP = BQ (see fig.). Show that

∆ AQB ≅ ∆ CPD

Answer:

In ∆ AQB and ∆ CPD,
BQ = DP (Given)
∠ABQ = ∠PDC
[ ∵ In parallelogram ABCD,
AB || CD; BD being a transversal.
∴ ∠ABD = ∠BDC (Alternate angles)
So;∠ABQ = ∠PDC]
AB = CD [ ∵ Opposite sides of a parallelogram are equal]
∴ ∆ AQB ≅ ∆ CPD
[SAS criteria of congruency]

Question 13:

In parallelogram ABCD, two points P and Q are taken on diagonal BD such that DP = BQ (see fig.). Show that

AQ = CP

Answer:

So, AQ = CP (Corresponding parts of congruent triangles)

Question 14:

In parallelogram ABCD, two points P and Q are taken on diagonal BD such that DP = BQ (see fig.). Show that

APCQ is a parallelogram

Answer:

In quadrilateral APCQ; we have
AP = CQ [Proved in part (ii)]
AQ = CP [Proved in part (iv)]
Opposite sides of quadrilateral APCQ are equal.
As we know that in a parallelogram opposite sides are equal.
Hence, APCQ is a parallelogram.

Question 15:

ABCD is a parallelogram and AP and CQ are the perpendiculars from vertices A and C on its diagonal BD (see fig.).
Show that:

∆ APB ≅ ∆ CQD

Answer:

ABCD is a parallelogram
∴ AB DC
BD being a transversal.
So, ∠1 = ∠2 (Alternate angles)
Now in ∆ APB and ∆ CQD,
∠APB = ∠CQD (each = 90 ° ) (Given)
∠1 = ∠2 (Proved above)
AB = CD [ ∵ Opposite sides of a
parallelogram are equal]
∴ ∆ APB ≅ ∆ CQD
(AAS criteria of congruency)

Question 16:

ABCD is a parallelogram and AP and CQ are the perpendiculars from vertices A and C on its diagonal BD (see fig.).
Show that:

AP = CQ

Answer:

ABCD is a parallelogram
∴ AB DC
BD being a transversal.
So, ∠1 = ∠2 (Alternate angles)
So, AP = CQ [Corresponding parts of congruent triangles]

Question 17:

In ∆ ABC and ∆ DEF; AB = DE, AB II DE, BC = EF and BC II EF. Vertices A, B and C are joined to vertices D, E and F respectively (see fig.).
Show that

Quadrilateral ABED is a parallelogram

Answer:

Given: In ∆ ABC and ∆ DEF,
AB = DE and AB II DE
Also in ∆ s, BC = EF and BC II EF
In quad. ABED, its one pair of opposite sides AB and DE are such that AB = DE and AB II DE
∴ ABED is a II gm.
∴ AD = BE and AD II BE.
[Opp. sides of a gm are equal and parallel] ... (i)

Question 18:

In ∆ ABC and ∆ DEF; AB = DE, AB II DE, BC = EF and BC II EF. Vertices A, B and C are joined to vertices D, E and F respectively (see fig.).
Show that

Quadrilateral BEFC is a parallelogram

Answer:

Given: In ∆ ABC and ∆ DEF,
AB = DE and AB II DE
Also in ∆ s, BC = EF and BC II EF
Again, quad. BEFC
BE = CF and BE CF
∴ BEFC is a gm.

Question 19:

In ∆ ABC and ∆ DEF; AB = DE, AB DE, BC = EF and BC EF. Vertices A, B and C are joined to vertices D, E and F respectively (see fig.).
Show that

AD II CF and AD = CF

Answer:

Given: In ∆ ABC and ∆ DEF,
AB = DE and AB II DE
Also in ∆ s, BC = EF and BC EF
∴ CF = BE and CF II BE ... (ii)
From (1) and (2), we get
AD = CF and AD II CF

Question 20:

In ∆ ABC and ∆ DEF; AB = DE, AB II DE, BC = EF and BC II EF. Vertices A, B and C are joined to vertices D, E and F respectively (see fig.).
Show that

Quadrilateral ACFD is a parallelogram

Answer:

Given: In ∆ ABC and ∆ DEF,
AB = DE and AB II DE
Also in ∆ s, BC = EF and BC II EF
∴ ACFD is a IIgm. [ ∵ If one pair of opp. sides
of quad. is equal and parallel, it is a IIgm.]

Question 21:

In ∆ ABC and ∆ DEF; AB = DE, AB II DE, BC = EF and BC II EF. Vertices A, B and C are joined to vertices D, E and F respectively (see fig.).
Show that

AC = DF

Answer:

Given: In ∆ ABC and ∆ DEF,
AB = DE and AB II DE
Also in ∆ s, BC = EF and BC II EF
Hence, AC = DF [Opp. sides of a gm]

Question 22:

In ∆ ABC and ∆ DEF; AB = DE, AB II DE, BC = EF and BC II EF. Vertices A, B and C are joined to vertices D, E and F respectively (see fig.).

Show that

∆ ABC ≅ ∆ DEF

Answer:

Given: In ∆ ABC and ∆ DEF,
AB = DE and AB II DE
Also in ∆ s, BC = EF and BC II EF
In ∆ ABC and ∆ DEF,
AB = DE (Given)
BC = EF (Given)
AC = DF [Proved in part (v)]
∴ ∆ ABC ≅ ∆ DEF
(SSS criteria of congruency)

Question 23:

ABCD is a trapezium in which AB II CD and AD = BC (See fig.)
Show that:
∠A = ∠B

Answer:

Extend AB and draw a line CE parallel to AD as shown in the figure.

Since, AD II CE and transversal AE cuts them at A and E respectively.
∴ ∠A + ∠E = 180 °
⇒ ∠A = 180 ° – ∠E ...(i)
Since AB II CD and AD II CE
∴ AECD is a IIgm
⇒ AD = CE
⇒ BC = CE [ ∵ AD = BC (Given)]
Thus, in ∆ BCE, we have
BC = CE
⇒ ∠CBE = ∠CEB
[Equal angles opp. to equal sides]
⇒ 180 ° – ∠B = ∠E
[ ∵ ∠CBE + ∠ABC = 180 ° (Linear pair)
∴ ∠CBE = 180 ° – ∠ABC]
⇒ 180 ° – ∠E = ∠B ...(ii)
From (i) and (ii), we get ∠A = ∠B

Question 24:

ABCD is a trapezium in which AB CD and AD = BC (See fig.)
Show that:
∠C = ∠D

Answer:

ABCD is a trapezium in which AB || DC
∴ ∠A + ∠D = 180 ° ...(a)
and ∠B + ∠C = 180 ° ...(b)
[ ∵ For two parallel lines sum of interior angles on the same side of a transversal is 180 ° .]
Equating (a) and (b), we get:
∠A + ∠D = ∠B + ∠C
But ∠A = ∠B proved in part (i)
∴ ∠A + ∠D = ∠A + ∠C
⇒ ∠D = ∠C
or ∠C = ∠D [Hence proved]

Question 25:

ABCD is a trapezium in which AB CD and AD = BC (See fig.)
Show that:
∆ ABC ≅ ∆ BAD

Answer:

In ∆ ABC and ∆ BAD,
AB = AB, (Common)

∠A = ∠B [Proved in part (i)]
BC = AD (given)
∴ ∆ ABC ≅ ∆ BAD
(SAS criteria of congruency)

Question 26:

ABCD is a trapezium in which AB CD and AD = BC (See fig.)
Show that:
diagonal AC = diagonal BD.

Answer:

So, AC = BD (Corresponding part of congruent triangles)
i.e., in trapezium ABCD;
diagonal AC = diagonal BD.

Question 27:

ABCD is a quadrilateral in which P, Q, R and S are the mid-points of sides AB, BC, CD and DA respectively (see fig.)

AC is a diagonal.
Show that

Answer:

In ∆ ABC,
P is the mid-point of AB and Q is the mid-point of BC.
Then PQ II AC

In ∆ ACD,
R is the mid-point of CD and S is the
mid-point of AD.

Question 28:

ABCD is a quadrilateral in which P, Q, R and S are the mid-points of sides AB, BC, CD and DA respectively (see fig.)

AC is a diagonal.
Show that
PQ = SR

Answer:

In ∆ ABC,
P is the mid-point of AB and Q is the mid-point of BC.
Then PQ AC

Question 29:

ABCD is a quadrilateral in which P, Q, R and S are the mid-points of sides AB, BC, CD and DA respectively (see fig.)

AC is a diagonal.
Show that
PQRS is a parallelogram.

Answer:

In ∆ ABC,
P is the mid-point of AB and Q is the mid-point of BC.
Then PQ II AC

We have proved that
PQ II AC
and SR II AC
⇒ PQ II SR [ ∵ Two lines parallel
to a given line are parallel to each other.]
Now, we have
PQ = SR
and PQ II SR
As we know that if one pair of opposite sides of a quadrilateral is equal and parallel then it is a parallelogram.
∴ PQRS is a parallelogram.

Question 30:

ABCD is a rhombus and P, Q, R, S are the mid-points of AB, BC, CD and DA respectively. Prove that quadrilateral PQRS is a rectangle.

Answer:

Given: P, Q, R and S are the mid-points of respective sides AB, BC, CD and DA of rhombus.
PQ, QR, RS and SP are joined.

To prove: PQRS is a rectangle.
Construction: Join A and C.
Proof: In ∆ ABC, P is the mid-point of AB and Q is the mid-point of BC.
∴ By mid-point theorem,

Now in ∆ s APS and CQR, we have AP = CQ

⇒ AP = CQ where P and Q are midpoints
of AB and BC.]
Similarly, AS = CR
PS = QR
[Opposite sides of gm PQRS]
∴ ∆ APS ≅ ∆ CQR
[By SSS Congruence rule]
∴ ∠3 = ∠4 (c.p.c.t.)
Now we have
∠1 + ∠SPQ + ∠3 = 180 °
and ∠2 + ∠PQR + ∠4 = 180 ° [Linear pairs]
∴ ∠1 + ∠SPQ + ∠3 = ∠2 + ∠PQR + ∠4
Since ∠1 = ∠2 and ∠3 = ∠4
(As proved above)
∴ ∠SPQ = ∠PQR ... (iii)
Now, PQRS is a gm (as proved above)
∴ ∠SPQ + ∠PQR = 180 ° ... (iv)
[ ∵ SP RQ and PQ cuts them and the sum
of int. ∠s on the same side of a transversal is
180 ° .]
Using (iii) in (iv) we get:
∠SPQ + ∠SPQ = 180 °
⇒ 2∠SPQ = 180 °
⇒ ∠SPQ = 90 °
Thus, PQRS is a gm whose one angle
∠SPQ = 90 ° .
Hence, PQRS is a rectangle.

Question 31:

ABCD is a rectangle and P, Q, R and S are the mid-points of the sides AB, BC, CD and DA respectively. Show that the quadrilateral PQRS is a rhombus.

Answer:

Given: A rectangle ABCD in which P, Q, R and S are the mid-points of sides AB, BC, CD and DA respectively PQ, QR, RS and SP are joined.

To prove: PQRS is a rhombus
Construction: Join AC
Proof: In ∆ ABC, P and Q are the mid-points of sides AB, BC respectively.

⇒ AS = BQ ... (iv)
In ∆ s APS and BPQ, we have:
AP = BP
[ ∵ P is the mid-point of AB.]
∠PAS = ∠PBQ [Each is 90 ° ]
and AS = BQ [From (iv)]
∴ ∆ APS ≅ ∆ BPQ
[SAS criterion of congruency]
⇒ PS = PQ ... (v)
[Corresponding parts of congruent triangles are equal]
From (iii) and (v), we get PQRS is a
parallelogram such that
PS = PQ
i.e., two adjacent sides are equal.
Hence, PQRS is a rhombus.

Question 32:

In a parallelogram ABCD, E and F are the mid-points of sides AB and CD respectively (see fig.). Show that the line segments AF and EC trisect the diagonal BD.

Answer:

Since E and F are the mid-points of AB and CD respectively.

⇒ AB = CD and AB DC

⇒ AE = FC and AE II FC [From (i)]
⇒ AECF is a IIgm
⇒ FA II CE
⇒ FP II CQ ...(ii)
[ ∵ FP is a part of FA and CQ is a part of CE]
We know that, the segment drawn through the mid-point of one side of a triangle and parallel to the other side bisects the third side.
In ∆ DCQ, F is the mid-point of CD and
FP II CQ [From (ii)]
∴ P is the mid-point of DQ
⇒ DP = PQ ...(iii)
Similarly, in ∆ ABP, E is the mid-point of AB
and EQ II AP
∴ Q is the mid-point of BP
⇒ BQ = PQ ...(iv)
From (iii) and (iv), we have
DP = PQ = BQ ...(v)
Now BD = BQ + PQ + DP
= BQ + BQ + BQ
⇒ BD = 3BQ
or 3BQ = BD

It implies that points P and Q trisects BD.
So, AF and CE trisects BD.

Question 33:

Show that the line segments joining the midpoints of opposite sides of a quadrilateral bisect each other.

Answer:

A quadrilateral ABCD in which EG and FH are the line-segments joining the mid-points of opposite sides of a quadrilateral.

To Prove: EG and FH bisect each other.
Construction: Join AC, EF, FG, GH and HE
Proof: In ∆ ABC, E and F are the mid-points of respective sides AB and BC.

From (i) and (ii), we get:
EF HG and EF = HG
∴ EFGH is a parallelogram.
[ ∵ A quadrilateral is a parallelogram if one pair of its opposite sides is equal and parallel.]
As we know, that the diagonals of a parallelogram bisect each other, therefore line segments (i.e. diagonals) EG and FH (of parallelogram EFGH) bisect each other.

Question 34:

ABC is a triangle right angled at C. A line through the mid-point M of hypotenuse AB and parallel to BC intersects AC at D.
Show that:
D is the mid-point of AC

Answer:

In ∆ ABC, M is the mid-point of AB. (Given) MD II BC ∴ AD = DC[Converse of Mid-point theorem] Thus, D is the mid-point of AC.

Question 35:

ABC is a triangle right angled at C. A line through the mid-point M of hypotenuse AB and parallel to BC intersects AC at D.
Show that:
MD ⊥ AC

Answer:

l II BC (Given)
Consider AC as a transversal
∴ ∠1 = ∠C(Corresponding angles)
⇒ ∠1 = 90 ° [ ∵ ∠C = 90 ° (Given)]
Thus, MD ⊥ AC.

Question 36:

ABC is a triangle right angled at C. A line through the mid-point M of hypotenuse AB and parallel to BC intersects AC at D.
Show that:

Answer:

In ∆ AMD and ∆ CMD,
AD = DC (Proved above)
∠1 = ∠2 (Each = 90 ° )
[Proved above]
MD = MD (Common)
∆ AMD ≅ ∆ CMD
(SAS criteria of congruency)
So, AM = CM ...(a) (c.p.c.t.)
Given that M is the mid-point of AB.